9x koffiesoorten uitgelegd voor de koffie leek

9x koffiesoorten uitgelegd voor de koffie leek

Beginnende koffiedrinker of drink jij al jaren je vaste kop koffie iedere morgen zonder te weten wat het verschil is tussen Caffè latte en Latte Macchiato? Tot die laatste categorie behoorde ik dus, waardoor ik vaak teleurgesteld naar mijn bestelde kop koffie keek als ik deze in ontvangst nam. Om te voorkomen dat jij straks met een zuur gezicht een té sterke bak koffie in jouw handen gedrukt krijgt of alleen maar een glas met opgeschuimde melk staat op te drinken, daarom hierbij de meest populaire koffiesoorten op een rijtje.

Cappuccino

Waarschijnlijk de meest bekende en gedronken kop koffie is de cappuccino. De cappuccino bestaat uit drie gelijke delen van espresso, gestoomde melk en melkschuim. Buiten echte barista’s om wordt er vaak nog een snuifje cacaopoeder of kaneel over gestrooid.

Espresso

Espresso is een klein kopje koffie wat ontstaat door heet water onder hoge druk te zetten en door een kleine hoeveelheid gemalen koffie te persen. Een kopje bestaat uit ongeveer 30 ml koffie.

Caffè Americano

Deze kop koffie bestaat uit een shot espresso die vervolgens is aangelengd met water. De smaak van deze koffie lijkt op de filterkoffie.

Caffè Macchiato

Ook wel espresso Macchiato genomen is een shot espresso in een kleine kop met hier bovenop een klein beetje opgewarmd melkschuim. Het verschil met een cappuccino is dat de macchiato sterker en voller van smaak is (en de kleinere hoeveelheid melk in verhouding met de shot espresso).

Caffè Latte

Dit populaire Italiaanse drankje bestaat uit espresso en warme melk die geschonken wordt in een normale koffie kop. De warme melk wordt door barista’s vaak in originele en creatieve creaties gegoten.

Latte Macchiato

Mijn all time favorite dé Latte macchiato, nu ik langzamerhand ben overgestapt op de cappuccino, blijft dit toch wel één van mijn guilty pleasures. De Latte Macchiato bestaat uit verschillende lagen van melk en espresso. Daarnaast wordt de Latte Macchiato vaak in een lang doorzichtig glas geschonken, zodat de lagen goed zichtbaar zijn. Het verschil met de Caffe Latte is voornamelijk dat de espresso wordt toegevoegd aan de melk in plaats van warme melk aan de espresso.

Frappé

Dé koude koffie die de afgelopen jaren voor een grote opkomst heeft gezorgd onder jonge tiener meisjes bij Starbucks is de Frappé. De Frappé is er tegenwoordig in alle soorten, maten en smaken. De originele Frappé bestaat echter uit oploskoffie die koud wordt opgedronken. Daarnaast is het oppassen geblazen in Frankrijk, hier betekent een Frappé namelijk een milkshake!

koffie drinken soorten

Ristretto

Een Ristretto is een sterke variant van de espresso, dit komt door het gebruik van de fijnere maling tijdens het maken van een Ristretto. Uit dit kopje haal je de maximale smaken en aroma uit de koffie.

Mokka

Voor de mensen die houden van zoet en chocolade is de Mokka aan te raden. Dit kopje bestaat uit een mix van een cappuccino en warme chocolademelk. Je maakt een Mokka door cacaopoeder door een espresso shot te mengen en vervolgens melkschuim toe te voegen.

Wat is jouw favoriet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s