Hardloop essentials

Hardloop essentials

Na tien kilometer begint mijn rechterschouder te zeuren en dan heb ik het nog niet gehad over dat korte broekje wat steeds omhoog kruipt, waardoor ik waarschijnlijk ook nog last ga krijgen van pijnlijke schuurplekken… soms denk ik: ”is dit het allemaal waard om een rondje van vijf kilometer of meer te lopen?”. JA! want ik voel me supergoed, elke keer weer. Mede dankzij het stofje endorfine wat vrij komt na het hardlopen. Ik loop al een aantal jaren hard, maar nog steeds loop ik door geen goede voorbereidingen tegen vervelende dingen aan. De volgende tips zorgen hopelijk ervoor dat jij wel goed voorbereid bent.

1. Schoenen

Nummer één, waarbij ik zweer, zijn schoenen! Ik ben ooit begonnen op schoenen die ik ergens achterin de schoenenkast vond die eigenlijk waren bedoeld voor alle andere sportactiviteiten, behalve dan hardlopen. Hierdoor liep ik na een aantal maanden een nare blessure op aan mijn knie. Zorg ervoor dat je schoenen hebt die geschikt zijn voor hardlopen en passen bij jouw landing. Heb je geen idee wat voor looptechniek je hebt? dan kun je een loopanalyse doen bij  Runnersworld en Run2day.

hardlopen tips beginnen schoenen

2. Sport-bh

Oké, sorry heren, deze is voor de dames, maar mag zeker niet achterwege blijven. De borsten maken tijdens het hardlopen een vorm van een achtje, waardoor de borsten pijnlijk en/of ongemakkelijk kunnen aanvoelen tijdens het lopen. En twee bh’s over elkaar geven echt niet zoveel ondersteuning als een sport-bh. Zorg voor je borsten en kies zorgvuldig een sport-bh uit. Test eerst in de kleedkamer je sport-bh door bijvoorbeeld op en neer te springen, je armen te strekken, je borsten te schudden en aan te voelen of het materiaal comfortabel is. Fijne sport-bh’s vind ik persoonlijk die van Shock Absorber.

3. Toiletpapier/Tissues

Tja… iedereen moet wel eens.. toch? Of ben ik de enige? Heb je voor het hardlopen niet goed op je voeding of drinken gelet en merk je dat je tijdens het hardlopen opeens de urgentie hebt om in de bosjes te springen en alles op een lopen te zetten? dan ben je niet de enige.. in die goed zittende sport-bh of vakje van je loopbroek kan je prima een paar velletjes Page opbergen. Een ongeluk zit in een klein hoekje..

4. Dé broek

Zorg ervoor dat je een lekker zittende broek draagt tijdens het hardlopen. Eentje die dus niet omhoog kruipt of zakt (schuurplekken). Ik vind het handig als een broek een aantrekkoord heeft, zodat ik de broek altijd nog strakker kan trekken als die afzakt. Daarnaast is het misschien handig om een klein zakje te hebben, zodat je je huissleutel erin kunt stoppen (je sleutelbos met sleutelhangers mag je thuislaten).

5. Een houder voor je mobiel

Je kunt inderdaad je mobiel in je sport-bh stoppen, maar vind je dit niet prettig en houd je hem gedurende het rennen in je hand vast, dan merk je na een tijdje waarschijnlijk dat je last krijgt van je schouder, en laat dat nou net de schouder zijn waarmee je je hand gebruikt om je mobiel vast te houden. Er zijn banden in allerlei soorten en maten, kijk welke geschikt is voor jou telefoon.

hardlopen tips met sporthorloge

6. Oordopjes

Say what? Ja écht waar, oordopjes. In de zomer heb ik vooral last van dit vervelende kwaaltje. Het zweet gutst al langs alle kanten naar beneden en daardoor worden mijn oortjes nat, waardoor ze steeds uit mijn oren glippen. Zorg voor oortjes of een koptelefoon die niet uit je oren glijd na het zweten, zodat je non-stop van je muziek kunt genieten.

7. Vasseline

Jup.. gewoon smeren bij een lange afstand (of kort). You will thank me later 😉

Van welk kwaaltje heb jij last tijdens het hardlopen?

Een gedachte over “Hardloop essentials

  1. Ok, ik ga het toch vragen, waar moet ik vaseline smeren? Haha

    En muggen heb ik last van! Soms ren ik als een idioot wapperend met m’n handen in de lucht door de bossen.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s