guatemala reis tips voor backpacken

Guatemala travelguide

Hoezo Guatemala?

Guatemala, tja hoe kwamen we daar eigenlijk bij. Onze reis naar Guatemala was niet helemaal gepland. Eigenlijk helemaal niet. Ik zal even vanaf het begin, beginnen. Op een dag belde mijn beste vriendinnetje mij laaiend enthousiast op over een dikke vette sale bij Aeromexico! Ik moest meteen mijn laptop openklappen en naar de Facebook pagina van Vakantiepiraten gaan. Zo gezegd, zo gedaan. Ik op de website, waar ik vervolgens alle tickets naar zuid- en midden Amerika voor een prikje zag staan. Impulsief als ik ben, bel ik mijn vriend. Ik leg de situatie uit en zeg dat hij 10 minuten heeft om een keuze te maken of hij mee wilt of niet. Ik weet het, ik ben chaotisch, maar het was echt van levensbelang op dat moment. We bekeken de landen samen en waren het er beiden over eens dat Guatemala toch wel een heel bijzonder land is. Ik check de reismogelijkheden en boek vervolgens drie weken. De prijs? 160 Euro per persoon, met bagage en maaltijden. We hebben tot de laatste minuut in spanning gezeten of we wel met het vliegtuig meekonden. Maar alles liep uiteindelijk gesmeerd. 

Voorbereidingen

Het eerste wat ik heb gecheckt, waren de verplichtingen om het land in te mogen. Dit bleek niet nodig te zijn. Ja, oke, behalve een paspoort en vaccinaties.

Heel toevallig waren drie vriendinnen het afgelopen jaar ook naar Guatemala geweest. Waardoor ik de grootste highlights wist.

Onze Reisroute voor drie weken Guatemala

Antigua

Wij zijn gestart in Antigua, eens de hoofdstad van Guatemala. Antigua is een koloniale stad, waar de invloeden van de westerse wereld zijn doorgedrongen. Op elke straathoek vind je een hip koffietentje, een fastfoodketen of een spa. Met andere woorden een perfect stadje om een paar dagen te akklimatiseren. In Antigua zelf kun je verschillende chocolade workshops doen, de dagelijkse markt bezoeken, naar het uitkijkspunt klimmen van de stad of een dagtocht doen naar een van de vulkanen rondom. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor de vulkaan Acatenango. Deze tocht duurt twee dagen, waarbij je een nacht op de vulkaan in een tentje slaapt. Een onvergetelijke ervaring! Een tip: vergeet geen warme kleding! Het wordt echt ijzig koud snachts!

guatemala reis tips voor backpacken

Het meer Atitlán

 Vervolgens zijn we doorgereden naar het meer Atitlán. Dit meer is omringd door allemaal unieke maya dorpen en is goed te verkennen door een motor te huren of gewoonweg de boot te pakken. Bootjes zijn er elk half uur en brengen je naar bijna elk dorpje rondom het meer. Wij zijn in San Pedro verbleven. Een klein hippie dorpje, waar je makkelijk naar toe kan gaan met de boot vanuit Panachajel. Hier was de koffietour een echte aanrader. Je ziet het proces van de koffie en krijgt daarna nog een echt fairtrade kopje koffie toe. Daarnaast is het bij mooi weer de moeite waard om in de ochtend de Indian Nose te beklimmen. Helaas hadden wij op dat moment wat minder geluk.

guatemala reis tips voor backpacken

Lanquin & Semuc Champey

Onze derde stop was Lanquin. Lanquin is vanaf Panajachel 8 a 9 uur rijden. Er gaat vanaf Panajachel twee keer per dag een busje naar Lanquin. Elk busje stopt vervolgens in het centrum, waar je op een groot plein wordt afgezet. Op dit plein staan vele mannen met trucks. De mannen schreeuwen allerlei namen van hostels. Als je uiteindelijk jouw mannetje vindt, wordt je achterin de truck gestopt en wordt je naar je hostel gebracht. Wij gingen vooral naar Lanquin, omdat hier dagtochten waren naar Semuc Champey. Semuc Champey is een natuurreservaat waar natuurlijke turkoisegkleurde poelen zijn. Vaak wordt de tocht gecombineerd met een grot tour. Door de grot zwom je met een kaars in de hand.Verder klom je onder een waterval door, klom je ladders op en sprong je op het einde van een hoge rots.guatemala reis tips voor backpacken

Flores & Tikal

We hebben Flores gekozen om als tussenstop te gebruiken voor de Mayastad Tikal. Flores ligt voor een gedeelte op een eiland in een meer en voor het andere gedeelte op het vaste land. Het eiland is verbonden aan het vasteland door een brug. Vanuit Flores hebben we Tikal bezocht, dit ritje duurde ongeveer een uur. In Tikal hadden we een Engelstalige tour geboekt. Dit is zeker iets wat je niet mag missen bij een bezoek aan Guatemala.

20171001_114657

Livingston

Stiekem hebben we nog een uitstapje gemaakt naar Caye Caulker, Belize. Hier kun je meer over lezen in de Belize travelguide. Vanuit Belize zijn wij naar Livingston gevaren. Een laidback stadje, wat bekend staat om haar zwarte gemeenschap. Het is een klein havenstadje wat aan de monding van de Rio Dulce ligt, een junglerivier die je langzaam weer het binnenland van Guatemala voert. In Livingston hebben wij het reservaat de Seven Altars bezocht. Om dit te bereiken huur je het beste een tuktuk, wat je nog geen euro kost. De tuktuk brengt je tot een hangbrug, vanaf de brug is het ongeveer 45 minuten wandelen. Het is een kronkelige weg over het zand, maar het is onmogelijk om te verdwalen, ook al zijn er geen borden. Aan het einde van de weg loop je tegen een huisje aan waar allerlei foto’s van beroemdheden op de muur zijn geplakt, met steeds weer dezelfde man ernaast. De man van de foto’s lag bij ons als een koning in zijn hangmat. Hij laat je naar binnen voor een schammele €3. Je trekt het beste je schoenen uit en gaat te voet verder. Je loopt over gladde stenen, op het einde vind je een mooie waterval. Hier kun je een duik nemen of van de top van de waterval springen. Het is diep genoeg, echt waar.

20171007_150809

Rio Dulce

Vanuit Livingston hebben wij de boot genomen naar Rio Dulce. Jep. Verwarrend. De rivier heet Rio Dulce, en de stad heet Rio Dulce. Dus via de Rio Dulce bereikten wij de stad Rio Dulce. Tijdens de boottocht, maak je aantal stops voor natuurlijke bronnen, waarin je even kan dobberen. Vervolgens ga je naar een oud fort van de Spanjaarden om vervolgd afgezet te worden in de stad Rio Dulce. Over de stad heb ik helaas niet veel positieve woorden. De stad is echt een doorsteek naar andere bestemmingen. En dat is duidelijk te merken aan de vrachtwagens die de stad terrorisseren overdag en bij nacht.

20171008_093307

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s