belize travel reis tips tip gids backpacken

Belize travelguide

Belize

Afgelopen september zijn wij 21 dagen naar Guatemala geweest. Gedurende onze reis in Guatemala hoorden we goede verhalen over de eilanden in Belize, vooral over het eiland Caye Caulker. Je kon er prachtig snorkelen en de temperatuur was altijd rond de 30-35 graden, met een klein zeebriesje. Daarnaast zijn de eilanden goed te bereiken met de boot vanuit Belize City.

Tijdens onze laatste stop in Guatemala bij de grens van Belize, in het plaatsje Tikal, hadden we wel een beetje behoefte aan ontspanning. En waar kan je beter ontspannen dan op een eiland in het Caribische zeegebied? Dus reisden wij de volgende dag naar Belize City. Na een busrit van vier uur stapten we de bus uit in Belize city. Een warme vlaag kwam ons tegemoet, het was zeker een paar graden warmer dan in Guatemala. Hierbij begon ons avontuur naar Caye Caulker.

belize travel reis tips tip gids backpacken

Caye Caulker

Naast ons was de buschauffeur uitgestapt, hij probeerde ons een retourtje te verkopen naar Caye Caulker. Toen het bleek dat hij echt de goedkoopste was en wij akkoord gingen, was hij voor ons opzoek gegaan naar kaartjes bij een van de loketten. Na tien minuten onderhandelen, had hij een betere prijs gekregen en hadden wij boottickets naar Caye Caulker. Ik raad je aan om een retour te kopen, omdat dit voordeliger is dan een enkeltje. Daarnaast kun je moeilijk van het eiland af zonder gebruik te maken van een boot.

Na vijf minuten werd onze bagage gelabeld en werden we op de boot gezet. De boot was binnen 45 minuten bij het eiland. Eenmaal van de boot, werden we opgewacht door de lokale bevolking, te voet en in tuktuks. Je kunt gebruik maken van iemands hulp, maar je merkt snel genoeg dat het eiland niet zo groot is. De maximale loopafstand zou 10 a 15 minuten kunnen zijn naar je accommodatie. Als je liever lui dan moe bent, moet je het zeker doen, maar anders kun je lekker te voet alvast de stad verkennen. De huisjes zijn erg kleurrijk, en je merkt dat er op het eilandje een gemoedelijke sfeer hangt.  Wij verbleven in het Sea n Sun Guest House. Doordat wij net voor het hoogseizoen waren, waren wij de enige gasten in het Guest House. De eigenares was heel vriendelijk en bood gratis fietsverhuur, kanoverhuur en snorkelspullen aan. Het was een schoon en knus plekje. Vanuit onze slaapplaats liepen wij 1 minuut naar de hoofdstraat, waar alle tours, restaurants en bars waren. Op de hoofdstraat zelf zagen wij veel snorkeltours. Wij hebben uiteindelijk een hele dagtocht geboekt bij Raggamuffin.

20171004_174711

Snorkelen in Belize

Ik moet helaas al zeggen dat ik geen onderwatercamera heb, waardoor ik helaas geen foto”s heb kunnen maken van het onderwaterleven. Maar wat was deze tour mooi! We moesten om 10 uur verzamelen voor het winkeltje van Raggamuffin. Na snorkelmateriaal aangemeten te hebben gekregen werden we naar een grote witte catamaran gebracht. Samen met 16 man. Na een korte briefing over het dagprogramma haalden we het anker op en vaarden richting de horizon.

20171004_153945

Na ongeveer 30 minuten stopten we bij Hol Chan Marine Reserve. Er werd ons verteld dat dit het seizoen was dat de zeekoeien hier kwamen. En dat je een grote kans had om er eentje te zien. Nadat we het water in waren gesprongen, zagen we binnen een paar minuten snorkelen al een zeekoe. En wat is dat dier vredig. Ik werd er door te kijken al helemaal rustig van. Na ongeveer 20 minuten in het water te hebben gelegen en in de ban te zijn van de zeekoe, klommen we weer aan boord. Aan boord deelden we onze verhalen over de zeekoe en kwamen langzaam allemaal een beetje los.

Na 25 minuten varen kwamen we een mannetje tegen in een houten kano met een duiker. Zij waren bezig met grote schelpen van de bodem van de zee op te duiken. Uit de schelp haalden ze vervolgens iets (voedsel, als ik het mij goed herinner) en gooiden vervolgens de schelp terug in zee. De man van de boot zei dat hier een grote groene zeeschildpad was. Waardoor wij abrupt stopten. In het water zagen wij gelijk de groene zeeschildpad. Het beestje was helemaal niet zo schuw en werd vergezeld door een paar vissen onder zijn schild en wat pijlstaartroggen. Nadat iedereen de schildpad had kunnen bewonderen gingen we na de derde stop. Deze stop heette Shark and Ray Alley. Nadat de boot langzamer was gaan varen, zagen we dat de boot omsingeld werd door haaien en andere vissen. Ik was eerst een beetje angstig, omdat ik nooit zomaar tussen de haaien zou springen, maar ze verzekerden ons dat deze haaien ongevaarlijk waren. Het waren namelijk verpleegsterhaaien. Toen ben ik maar, letterlijk en figuurlijk, in het diepe gesprongen. En wat was dit cool! De haaien blijven eigenlijk op afstand en bewegen zich voort over de bodem, daarnaast zie je nog vele andere vissen en pijlstaartroggen. Na 25 minuten te hebben gesnorkeld, klom iedereen weer aan boord. Na deze stop waren we klaar voor de laatste snorkel stop, the Coral garden. Dit was de doorgang naar het diepe gedeelte van de Caribische zee. Wij bleven vooral in het ondiepe gedeelte en snorkelden samen met een gids. De gids vertelde ons gedurende het snorkelen over het koraal en de vissen. Na vier stops, zon en veel zoutwater binnen gekregen te hebben, stopten we met snorkelen. Het lijkt voorbij te zijn gevlogen, maar eigenlijk ben je ook op, heb je honger en word het langzaam donker. Voordat we terug gingen naar het vaste land, kregen we avondeten op de boot en een paar bekers rumpunch. Ondertussen werd koers gezet naar een privéstrandje. Dit strandje heet Koko King beach, hier dronken we een paar drankjes en konden we op ieder moment weer een taxiboot nemen naar ons eigen eiland.

20171004_170912

Wat kun je doen in Caye Caulker?

Wij zijn in totaal vierenhalve dag op het eiland geweest. We hebben gewandeld, gedronken in barretjes, veel kreeft gegeten (aanrader!) en gesnorkeld bij de split van het eiland. Het eiland bestaat namelijk uit twee gedeeltes, het zuidelijke- en noordelijke deel. Door de split gaat een harde stroming, waardoor het verboden is om in de split te zwemmen. Maar aan de zijkanten van het eiland is het prima. Wij zagen zelfs alleen al zittend op een steiger een prachtige rog.

Daarnaast is er een onderwatergrot waar je kunt scuba diven. Hier zijn zeepaardjes te zien. Er blijken krokodillen te zitten op het noordelijke eiland in een reservaat Hier kun je prima komen door middel van watertaxi’s. Let er trouwens op dat je het beste geld kan afhalen op het vaste land, de banken zijn anders op het eiland. En je kan alleen met creditcard betalen.

Tips voor restaurants

Ga naar Maggie’s Sunset Kitchen, het ligt in dezelfde straat als het Sea n Sun Guest House, en ligt op een minuut loopafstand. De kreeft is heerlijk! Wij zagen een avond zelfs een krokodil voorbij zwemmen! Daarnaast hebben we geluncht bij Enjoy Restaurant and Bar op Crocodille Street, dit is de hoofdstraat. Gratis rumpunch, goedkoop en lekker! Daarnaast kun je plaats nemen in een schommel aan de bar.

20171004_153801

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s